neděle 25. května 2008

KAREL KRYL – KNÍŠKA KARLA KRYLA (sbírka poezie) - část druhá

rozbor básně Bílá hora

Samotná báseň je uvozena následovně: „Osmého listopadu šestnáct set dvacet u letohrádku Hvězda na Bílé hoře zůstal poslední praporec vojsk Království českého, moravský praporec Šlikův. U zdi letohrádku padl do posledního muže. Píseň nazvaná Poslední Moravan.“ V poslední větě je ukryto tajemství básně (myslím ze sociálně-sociologického hlediska), které mě jako vědce nesmírně vzrušuje a přitahuje. Všimli jste si toho rozporu? Báseň se jmenuje Bílá hora, avšak v závěru jejího úvodu, jakési tiskové zprávy, je název básně uveden jako Poslední Moravan. Bílá hora je pražská (tedy česká, nebo přesněji středočeská lokalita a její název tradičně asociuje historickou porážku Čechů a Moravanů a následnou několik set let trvající dobu „temna“.) Proč Kryl název básně, dost možná na poslední chvíli změnil? Domnívám se, že Poslední Moravan se mu zdál být názvem nevyhovujícím, nepřesně vyjadřujícím téma básně. Kryl si jistě uvědomoval tradiční nevraživost mezi Čechy a Moravany. A možná byl i sám člověkem ne-li ovládaným, pak bezesporu ovlivněným jistými negativními emocemi spojenými s Moravany. Osobní zkušenosti? Uvědomíme-li si, ve světle nových poznatků, zvláště cenných pro nás sociology, zabývající se mezilidským soužitím, že to byl právě Moravan, ještě s tak bodrým a bezelstným jménem Jarek, kdo se celá léta vydával za přítele, a až dnes se ukazuje, se stupňující se a zneklidňující tendencí, jak velký to byl kamarád, a uvědomíme-li si, že jsou hlasy, které tvrdí, že Kryl musel pravdu o svém kamarádovi z Moravy už v té době přinejmenším tušit, pak chápeme, proč na název básně rezignoval a zvolil údernější (a přesnější) titul. Zajímavé ovšem je, proč v „tiskové zprávě“, v hlavě básně původní titul ponechal. Pokud jde prostě jen o nedůslednost, která pak i v dalších vydáních knihy zůstala zachována, omlouvám se všem (mimochodem sám mám na Moravě babičku, takže předpokládám, že nebudu moci být osočován Moravany nebo příznivci tohoto vpravdě svérázného etnika z nějakého typu xenofobie atp.), ale domnívám se, že důvod je hlubší a je to právě sociolibrismus, který nám umožňuje podobné fenomény v literatuře zkoumat a tak dále…

5 komentářů:

  1. Tieto Vaše teórie mi pripomínajú delenie nulou , kde nakoniec vyjde , že 2=1 :-)

    Mylné závěry při dělení nulou :

    Je možné mít speciální případ dělení nulou v proměnné, které vede k falešnému důkazu, že 2 = 1, jako např.:

    * 1) Pro každé reálné číslo x platí:

    x2 − x2 = x2 − x2

    * 2) Rozložíme obě strany dvěma různými způsoby

    (x − x)(x + x) = x(x − x)

    * 3) Vydělíme obě strany x – x (dělení nulou, protože x – x = 0)

    (1)(x + x) = x(1)

    * 4) Což je:

    2x = x

    * 5) Protože x může nabývat jakýchkoliv hodnot, dosadíme x=1.

    2 = 1

    Chybou je v tomto případě předpoklad, že (x – x)/(x – x), což je 0/0, se rovná 1. Jakákoliv jiná hodnota přiřazená k 0/0 vede k podobným nesmyslům.

    Zdroj :

    http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Blen%C3%AD_nulou

    http://en.wikipedia.org/wiki/Division_by_zero

    Zdraví Vás
    Branislav z "Ťažko-Slovenska"...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že v tomto případě jste s Vaším rozborem zcela mimo mísu. Chtělo by to lépe poslouchat či číst text a zamyslet se nad ním v kontextu společenského dění v době vzniku písně. Mimochodem, víte vůbec, kde je Morava? Karel Kryl se narodil v Kroměříži a ten (správně, ten Kroměříž) je na Moravě. A to, že máte na Moravě babičku, ještě nic neznamená, tím nás tady ohromovat nemusíte.

    Zdraví Vás
    Moravan

    OdpovědětVymazat
  3. No zajímavý výklad , ale přece jen mi přijde trochu divné, aby zrovna tím Posledním Moravanem myslel Nohavicu. Kryl měl Moravu rád. Vždyť zde prožil mnoho času v mládí. Mylsím, že by byl radši , kdyby mezi Čechy a Moravany byla větší pospolitost. Kryl přece dokonce chtěl radši společné Českoslovesko. takže si nemyslím, že "byl na něčí straně" . ;)

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě si dovolím malou opravu k zajímavému názoru nad tím mým od Moravana...není ten Kroměříž ale TA :)
    Zdraví vás Kroměřížačka

    OdpovědětVymazat
  5. S panem Nohavicou byl velký kamarád a asi by nebyl rád, kdyby věděl co se teď okolo něj děje. A vím to z blízkých zdrojů. Tento rozbor je váš názor, ale sálá z něj odpor k jiné osobe :-)

    OdpovědětVymazat